Kungligt så det förslår…

Senaste vecka blev Elisabeth II den längsta regenten i Storbritannien – så tänkte jag skriva och så skriver jag. Det blev ju snabbt roligt. Då bör ju alla andra regenter ha varit synnerligen korta. Lång, kort, långvarig kortvarig. Jag såg dock en tidningsrubrik skymta förbi: Rekordlång regent…

Denna nu 89-åriga kvinna gick den nionde september förbi 1800-talets drottning Victoria i antal regeringsdagar, närmare bestämt 63 år och 213 dagar. Victoria regerade 1837-1901. Drottningmodern blev visst över 100, så det finns troligen att antal år kvar. Och kronprinsen är ”pensionär”…

Elisabeth blev regent i februari 1952, kröntes med pompa och ståt i juni 1953 – och televisionen fick därmed sitt genombrott i Storbritannien. Men hur kommer det sig att jag och andra som då var små har sett kröningen, kortegerna? Vi lekte nämligen ”drottning Elisabeths kröning” sisådär sommaren 1956, har jag räknat ut. I en rätt så tom lada av bräder spikades spikar upp i triangelform, och på dem hängdes blommor och blader, där var tronen. Men sen tar minnesbilderna slut. Tycker att leken lektes på andra ställen också, men vem var med? Vi var inte många barn i byn. Jag minns prat. Eller var det lilla jag som tjatade?

Kunglighetsintressemanin ebbade ut i takt med att åldern steg. Och så behagade denna drottning hedra mina sista studiedagar med ett besök i universitetsstaden Åbo i maj 1976. Mest följde vi med ståhejet veckorna före: staden skulle snyggas upp, folk skulle kunna uppföra sig. Främst längs gatorna där följet skulle dra fram. Rutten publicerades i förväg. Husägare uppmanades att snygga upp sina fasader mot gatan, åtminstone med målfärg. Förfulande objekt skulle gömmas undan. Och så vidare.

Allt detta föranledde den alltför tidigt bortgångna ordkonstnären Bosse Stenström (1945-95) att skriva ett av sina oförglömliga kåserier i tidningen Åbo Underrättelser. Han berättade att han skulle fungera som fotograf under besöket, därför hade han lämnat in sina byxor för tvättning och pressning. Endast på framsidan. Han planerade inte vända ryggen åt Henne.

Jag ställde mig inte längs kortegevägen. Tog tre foton (opublicerbara här) på lagom långt håll när celebriteterna stannade rätt nära domkyrkan, dit Hennes Höghet var på väg. Sen begav jag mig till akademikvarteren – och helt plötsligt, utan förvarning, såg jag Henne på riktigt nära håll. Hon var inte lång. Inte jag heller. Tolka det som ni vill.

 

Elisabeth II 1,63. Victoria 1,52. Skribenten rätt så exakt mittemellan.

10 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Lena i Wales
    Sep 16, 2015 @ 12:13:43

    Ackja, det har firats och pratats om här i UK.
    Britterna är generellt sett kortare än svenskarna. Vet inte hur det är i Finland. Jag men mina 173 cm kan ibland känna mej som en jätte här, speciellt med högklackade.

    Gilla

    • Märtha
      Sep 16, 2015 @ 14:10:51

      Tja, jag tror att medellängden i Finland och i Sverige är ungefär lika. I varje fall är jag ändå kort… I Italien kände jag mig nästan lång, likaså i Indien. Det finns en lärare på Åland som är född i Iran, och när jag pratar med henne får jag titta nedåt! Det är verkligt sällsynt för mig…

      Gilla

  2. Ingrid
    Sep 17, 2015 @ 15:42:27

    Jag kommer ihåg att vi var på Klintehamns biograf och så en film om kröningen, Det var verkligen en tillställning som imponerade med allt guld och glitter, kronor och juveler.
    Kram, Ingrid

    Gilla

    • Märtha
      Sep 17, 2015 @ 17:56:42

      Kanske mina lekkamrater också sett någon film, jag har ju senare sett något också, men redan i fem-årsåldern….? Jag betvivlar. Men jag hade livlig fantasi redan då!

      Gilla

  3. Skogsnuvan
    Sep 19, 2015 @ 12:30:22

    Ett kan jag då säga. Oj vad man får vara glad att man inte är i hennes kläder. Hon har nog inte haft det så lätt här i livet med allt tjafs runt kungahuset.

    Gillad av 1 person

  4. Carita Liljendahl
    Sep 21, 2015 @ 15:07:11

    I tidningarna och på webbsidorna hittar man många guldkorn bland rubrikerna… 🙂

    Gilla

  5. STORA SYSTER
    Sep 21, 2015 @ 21:39:44

    I hönshuset vid fasters. Kröningen hörde vi i radion, bilderna såg vi i Hemmets Veckotidning o Allers.

    Gilla

    • Märtha
      Sep 21, 2015 @ 22:30:24

      Ja just ja! Nu minns jag lite mer! Ni som var äldre hade säkert hört i radion, och vi små hörde er berätta, och så såg vi bilderna. Tack för det!

      Gilla

Bloggstatistik

  • 101 794 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
HANNAS KRYPIN

Hälsa, träningsglädje och tänkvärt

Lena i Wales, Spanien, Sverige och lite överallt

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från Wales, Spanien, Sverige och lite överallt, på ställen jag bott och arbetat i. lenadyche(at)gmail.com

Anna Forsberg

| Lever bättre, enklare, lugnare & roligare, i Portugal

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner & bornholmuppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på öarna året runt, kommer dit med jämna mellanrum eller aldrig varit där... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland & Bornholm, att åka dit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.