Kungligt så det förslår…

Senaste vecka blev Elisabeth II den längsta regenten i Storbritannien – så tänkte jag skriva och så skriver jag. Det blev ju snabbt roligt. Då bör ju alla andra regenter ha varit synnerligen korta. Lång, kort, långvarig kortvarig. Jag såg dock en tidningsrubrik skymta förbi: Rekordlång regent…

Denna nu 89-åriga kvinna gick den nionde september förbi 1800-talets drottning Victoria i antal regeringsdagar, närmare bestämt 63 år och 213 dagar. Victoria regerade 1837-1901. Drottningmodern blev visst över 100, så det finns troligen att antal år kvar. Och kronprinsen är ”pensionär”…

Elisabeth blev regent i februari 1952, kröntes med pompa och ståt i juni 1953 – och televisionen fick därmed sitt genombrott i Storbritannien. Men hur kommer det sig att jag och andra som då var små har sett kröningen, kortegerna? Vi lekte nämligen ”drottning Elisabeths kröning” sisådär sommaren 1956, har jag räknat ut. I en rätt så tom lada av bräder spikades spikar upp i triangelform, och på dem hängdes blommor och blader, där var tronen. Men sen tar minnesbilderna slut. Tycker att leken lektes på andra ställen också, men vem var med? Vi var inte många barn i byn. Jag minns prat. Eller var det lilla jag som tjatade?

Kunglighetsintressemanin ebbade ut i takt med att åldern steg. Och så behagade denna drottning hedra mina sista studiedagar med ett besök i universitetsstaden Åbo i maj 1976. Mest följde vi med ståhejet veckorna före: staden skulle snyggas upp, folk skulle kunna uppföra sig. Främst längs gatorna där följet skulle dra fram. Rutten publicerades i förväg. Husägare uppmanades att snygga upp sina fasader mot gatan, åtminstone med målfärg. Förfulande objekt skulle gömmas undan. Och så vidare.

Allt detta föranledde den alltför tidigt bortgångna ordkonstnären Bosse Stenström (1945-95) att skriva ett av sina oförglömliga kåserier i tidningen Åbo Underrättelser. Han berättade att han skulle fungera som fotograf under besöket, därför hade han lämnat in sina byxor för tvättning och pressning. Endast på framsidan. Han planerade inte vända ryggen åt Henne.

Jag ställde mig inte längs kortegevägen. Tog tre foton (opublicerbara här) på lagom långt håll när celebriteterna stannade rätt nära domkyrkan, dit Hennes Höghet var på väg. Sen begav jag mig till akademikvarteren – och helt plötsligt, utan förvarning, såg jag Henne på riktigt nära håll. Hon var inte lång. Inte jag heller. Tolka det som ni vill.

 

Elisabeth II 1,63. Victoria 1,52. Skribenten rätt så exakt mittemellan.

10 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lena i Wales
  Sep 16, 2015 @ 12:13:43

  Ackja, det har firats och pratats om här i UK.
  Britterna är generellt sett kortare än svenskarna. Vet inte hur det är i Finland. Jag men mina 173 cm kan ibland känna mej som en jätte här, speciellt med högklackade.

  Gilla

  • Märtha
   Sep 16, 2015 @ 14:10:51

   Tja, jag tror att medellängden i Finland och i Sverige är ungefär lika. I varje fall är jag ändå kort… I Italien kände jag mig nästan lång, likaså i Indien. Det finns en lärare på Åland som är född i Iran, och när jag pratar med henne får jag titta nedåt! Det är verkligt sällsynt för mig…

   Gilla

 2. Ingrid
  Sep 17, 2015 @ 15:42:27

  Jag kommer ihåg att vi var på Klintehamns biograf och så en film om kröningen, Det var verkligen en tillställning som imponerade med allt guld och glitter, kronor och juveler.
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Sep 17, 2015 @ 17:56:42

   Kanske mina lekkamrater också sett någon film, jag har ju senare sett något också, men redan i fem-årsåldern….? Jag betvivlar. Men jag hade livlig fantasi redan då!

   Gilla

 3. Skogsnuvan
  Sep 19, 2015 @ 12:30:22

  Ett kan jag då säga. Oj vad man får vara glad att man inte är i hennes kläder. Hon har nog inte haft det så lätt här i livet med allt tjafs runt kungahuset.

  Gillad av 1 person

 4. Carita Liljendahl
  Sep 21, 2015 @ 15:07:11

  I tidningarna och på webbsidorna hittar man många guldkorn bland rubrikerna… 🙂

  Gilla

 5. STORA SYSTER
  Sep 21, 2015 @ 21:39:44

  I hönshuset vid fasters. Kröningen hörde vi i radion, bilderna såg vi i Hemmets Veckotidning o Allers.

  Gilla

  • Märtha
   Sep 21, 2015 @ 22:30:24

   Ja just ja! Nu minns jag lite mer! Ni som var äldre hade säkert hört i radion, och vi små hörde er berätta, och så såg vi bilderna. Tack för det!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 68 463 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: