Skrivattiraljer

Köksredskapet mandolin är oumbärligt när man skall göra kållåda. Och det skulle man. Men, men, mandolinen är farlig också. Vilket tydligen skulle bevisas. De flesta olyckor sker alltså hemma, i köket. Hur mycket blod kan det strömma genom ett pekfinger? Svar: mycket. Om en stor lucka i fingerspetsen öppnas. Här sitter man nu och är invalid i höger pekfinger och lite mindre i densamma högerhandens tumme!

Föranleder minnen av maskinskrivning, ingalunda skribentens starkaste sida. Inga kurser i något fingersystem, bara att börja. Så har ju många andra också. Fortfarande tittas det alltför mycket på tangenterna, inte på den framlöpande texten. Och försök själv skriva utan att använda höger pekfinger… Vissa invanda pekfingerbokstäver utelämnas, och det gör ont när fingret självt vill hjälpa till. Stickande ont. Aj!

Börjat utan kurs hade säkert också radioredaktören som jag arbetade vid sidan av på 1970-talet. Han slog säkert alla i pekfingermaskinskrivningssnabbhet. Med de övriga fingrarna mer eller mindre knutna hamrade han på med sina pekfingrar som en kulspruta. Och åstadkom text. Massor av text. Utan att använda tiofingerssystemet: tio söker, två skriver…

Och ungdomsledaren som blev kommunal ungdomssekreterare och plötsligt befann sig vara tjänsteman med skrivmaskin. ”Som gammal dragspelare skall det väl inte bli så svårt med den här – bara man lär sig att hitta basarna, förstås”. Medges att ha var – och är fortfarande – en spjuver av stora mått. Medges även att orgellektionerna i tonåren bidragit till att fler fingrar än två är i användning i skrivande stund.

Ett stort framsteg var el-skrivmaskinen, med en fantastisk manick: syndernasförlåtelseknappen. Den som raderade felskrivningarna. Undrar hur många unga som idag förstår vitsen ”Hur vet man att en blondin använt datorn? Jo, det finns korrigeringslack på skärmen”. Obs, psykologiläraren vet att hårfärg inte är en indikation på sk intelligens…

Förresten, vid inköp av en aktielägenhet för sisådär tre år sedan blev jag förd till ett heligt rum i fastighetsförmedlingens byrå. Där tronade en el-skrivmaskin i eget högt  majestät. För införande av nytt ägarnamn i aktiebrevet. Kändes högtidligt med den ritualen!

Manuella skrivmaskiner används ännu, även i Finland. Apparatur torde det finans en uppsjö av, det är ju svårt att göra sig av med en pålitlig trotjänare. Men färgband? De har ju en benägenhet att torka.  Som illustration ett ”gatukontor i La Paz, Bolivia.

SAMSUNG CSC

Två youtubeillustrationer värda att ta en titt på: Skriv in ‘What happens when a typewriter user uses Pc’. fem sekunder lång snutt. Eller Leroy Andersons musikstycke ‘The Typewriter’, som finns i olika skrattretande versioner. Varje symfoniorkester behöver en manuell skrivmaskin!

Kållådan? Den blev färdig, även om den gjordes med vänster hand blev den god. Eventuellt en liten snutt röd extrakrydda. Jag var ensam hemma vid tillverkningen – och olyckan.

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lena i Wales
  Sep 12, 2015 @ 14:09:42

  Först, grattis till vinsten hos Pettas!
  Kul inlägg att läsa för en f d maskinskrivningslärare, hi,hi! Det var tider det, med manuella maskiner och skydd så man inte kunde se tangentbordet eller små färgade knoppar av plast för bokstäverna, oj,oj!!!
  Ha en trevlig helg!

  Gilla

  • Märtha
   Sep 12, 2015 @ 15:02:23

   Hoppsan… Det kunde jag inte veta! Tror att jag hade varit en omöjlig elev! Tack för grattandet, roligt att vinna något nån gång. Ha trevligt veckoslut själv, rustar mig iväg för mera Sibelius…

   Gilla

 2. Ingrid
  Sep 12, 2015 @ 17:18:27

  Mandoliner är, om inte livsfarliga, så i alla fall farliga, det ger ditt inlägg bevis för. Kållåda är annars väldigt gott och nu kommer den färska späda fina kålen. Jag blev inspirerad och ska omgående köpa hem ett huvud och tillaga kålpudding, för det gillar jag.
  Maskinskrivningskurs gick jag på när jag 1960 gick på en kontorskurs. Stenografi ingick också, men det blev jag aldrig bra på, men maskinskrivningen funkade. Jag har nog fortfarande en elskrivmaskin stående på Stenstugu. Det sista den användes till var när det skulle skrivas deklarationsblanketter, men sen kom it-boomen och skrivmaskinen blev undanstoppad i ett hörn på vinden.
  Trevlig helg!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

 3. Carita Liljendahl
  Sep 13, 2015 @ 10:23:02

  Kändes ju inte direkt trevligt att trycka gilla på ett inlägg som berättar om blod och en viss grad av invaliditet… Men jag gillar din humor!

  Gilla

  • Märtha
   Sep 13, 2015 @ 10:47:34

   Värre kunde det ha varit… Jag fick tag i ett bra plåster och försöker sköta pekfingerspetsen så gott det går. Och det hjälper att ta det hela med humor. Men det kom nog andra ord i tillverkningsprocessen… Ha det gott!

   Gilla

 4. Karin på Pettas
  Sep 13, 2015 @ 11:57:12

  Ja, det hänger på fingertoppen ibland. Man fattar inte hur viktig den är förrän den blir skadad. Känslig som bara den är den också.
  Roligt att bli påmind om skrivmaskinen för inte så längesedan. Man fick ta i på ett annat sätt då och när den elektriska varianten kom var det som om himlen öppnade sig.

  Gilla

  • Märtha
   Sep 13, 2015 @ 15:00:07

   Så är det… Just nu svider tummen mera, men den har ingen bra ersättare vid havtornsplockning. Vänsterhanden fick jobba mera idag igen, men det läker bra, så hoppet lever!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 67 427 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: