Skitprat

Den som har gjort en resa (eller fler) har något att berätta. Och nu skall skribenten förtälja eder. Om skit. Tyvärr finns inte alltid bildbevis, trots att bloggaren knäpper som bara den. Men en del resor har begåtts på diabildstiden (och de bilderna är i tryggt förvar i väl tillslutna lådor i förråd), och några nyss kollade bilder visade inte så klart det som skall visas.

Tror ni att det handlar om mänskliga exkrementer och utrymmen för sådana nödvändiga aktiviteter? Då tror ni fel. Helt fel:

En mörk kväll i Indien, norrom Delhi. Bussen med finska religionslärare stannar, på resenärernas enträgna begäran. Den indiske reseledaren Harsh går ut, och får en småbutter nick som svar på frågan om fotograferingstillstånd. Därpå börjar det blixtra kring kvinnan som sitter på marken och och bakar kakor, liknande våra runda limpor, av koskit och sockerrörshalm. Kakorna radas för torkning som höga torn, och i sinom tid används de som bränsle eller som byggmaterial. Bild: En. En diabild som ligger – se ovan.

En glad och galen dag med en äkta och en inflyttad isländska, på en caférestaurang vid Myvatn i norra delen av landet. Meny: bröd som bakats i ett hål i marken med gratis värme från underjorden. Pålägg: lokal fisk som rökts med torkad hästskit som bränsle. Inte enbart ”man tager vad…”, en delikat arom!

markugnar

markugnar

brödetikett

brödetikett

En varm och solig 3 januari sydost om Rom, klostret Casamari, cistercienser. En starkt humoristiskt lagd munk (måste skriva senare om honom och hans gelikar i världen) guidar främst kvinnliga finska religionslärare, men på samma gång några mexikanska noviser, ‘eftersom de inte får se så många kvinnor senare i sitt liv’… Han ber oss känna med händerna över ett nättäckt hål i golvet: varm luft strömmar upp. Han ber oss lukta, snusa – vi lyder snällt. ”Nej, det luktar inte”. Men huset värms med kreatursskit. Oklart om det handlade om kor, får, hästar eller vattenbufflar. Även processen förblev oklar. Min pappa hade liknande idéer på 1970-talet, och folk skrattade gott. Munkarna har hållit på lääänge…

guide i sitt esse

guide i sitt esse

Tjugofyra år som hästägare gör att bloggaren har starka synpunkter på hur man bäddar för hästar, vad man använder för strö och hur mycket, hur och hur mycket man mockar ut ur boxen, och hur man ser till att den ”brinner” till perfekt gödsel och jordförbättring. Fråga på bara!

Producenten Pikuli emotsätter sig mattes order...

Producenten Pikuli emotsätter sig mattes order…

Och nu kommer den stora nyheten i dagstidningen i veckan: energibolaget Fortum vill i experimentsyfte börja bränna hästskit. En hästägare påpekar att det som då bränns är till största delen strö. Bra så. Sån hästskit är inte gödsel. Jag har en egen garanterad skitleverantör nuförtiden.

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lena i Wales
  Sep 06, 2015 @ 11:07:39

  Skitkul läsning!
  Ja, tänk vad man kan göra!
  Ha en bra söndag!

  Gilla

  • Märtha
   Sep 06, 2015 @ 15:18:26

   Hej och tack! Det har hittills blivit både Sibelius och målarkonst idag – skitkul det ocks娅 🙂 Du får läsa mera senare…

   Gilla

 2. Karin på Pettas
  Sep 06, 2015 @ 11:24:56

  Trevligt skitprat på din blogg idag/eller igår! 🙂
  Jag skulle gärna ha en egen skitleverantör jag också men får hålla mig till gröngödsling och kompost än så länge.
  Teet lapsang, med den fina röksmaken har med hästskit att göra. Man torkar bladen över hästskit som brinner. Smakar gudomligt gott 🙂

  En skön söndag önskas!

  Gilla

  • Märtha
   Sep 06, 2015 @ 15:15:57

   Trevligt att du läser och kommenterar! Lapsang-te drack jag ”överflitigt” en tid. Visste inte att det är hästskit som gör susen även där.. Skön söndag till dig också, här har det blivit både musikkultur och ett besök på konstrundan. Mera om det i bloggen, på något sätt, så småningom…

   Gilla

 3. Skogsnuvan
  Sep 07, 2015 @ 14:16:58

  Ibland kan det som verkar vara nytt vara nygamla grejor som används i hela världen men som glömts bort. Roligt att läsa om det du upplevt av sånt.

  Gilla

Bloggstatistik

 • 69 608 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: