Inga Historiska Hus för bloggaren

Sista veckoslutet i augusti är det nuförtiden invasion i grannstaden Lovisa. Folk i tusental, besökare och urinvånare, flanerar längs gatorna i de äldre stadsdelarna, går in och ut i öppna hus, tittar, pratar, umgås, köper och säljer. Ett helt otroligt evenemang, som i år gick av stapeln för elfte året i rad.

I början, 2005, hette det Wanhasta Wara Parempi, på svenska (inte direkt översatt) Renovera ger Mera. av olika orsaker är det nu Lovisa Historiska Hus, Loviisan Wanhat Talot, som gäller. LWT står det på en karaktäristisk skylt vid de öppna husen. Folk visar vad, när, hur, hur långt, hur länge, på vilka sätt med mera angående sina pågående eller eventuellt slutförda renoveringar av hus som oftast byggts för över hundra år sedan. Och av ren och pur nyfikenhet går folk också in – intressant att se hur gamla hus är konstruerade, hur man nu bor i ett sånt hus, hur man kan anpassa till nutida boendekrav… Många ägare har satt upp bilder över renoveringsframåtskridandet på väggen, tavlor med husets historia. Det gamla högaktas.

Och så finns det mycket mera än öppna hus. Evenemanget har ynglat av sig antikmarknad i ena ändan av stadskärnans bredd, samlarmässa i den andra. Små och större lopptorg finns i alla kvarter. Popup-caféer och försäljningar i varannan knut. Unga musiker underhåller här och var, nytt för i år, troligtvis.

burkar i morgonsolen

burkar i morgonsolen

Och ITU-torget. Hur det namnet luskats fram vet bloggaren inte, men organisationen ITäUudenmaan Kylät (Östnylands byar) handlar det om, vill gärna tro att det finska ordet itu (grodd, början, frö, anlag) finns inbakat, mer eller mindre av misstag. I praktiken är det en marknadsplats för östnyländska småtillverkare. Där fanns (finns) hantverkare och matproducenter av olika slag. Likaså vi två, Baccatum´s med chiliproduktburkar, för tredje året i rad. Därför inga husbesök, synd nog.

chiliförklädeförsäljaren

chiliförklädeförsäljaren

försäljare i chiliprydd hatt

försäljare i chiliprydd hatt

Att vara marknadsförsäljare inbjuder till studier av det mänskliga psyket, socialpsykologiska och sociologiska synvinklar, beteendevetaren poppar upp. Folk susar förbi med blicken fäst i fjärran, ivrigt samtalande i telefon eller med en kompis av kött och blod. En del småler förläget och skyndar iväg med fart, andra stannar upp och förklarar varför de inte ens nånsin smakat på chili. Vissa stannar upp, smakar, grimaserar (trots att det de smakat på är milt chilismaksatt) – och så finns de som smakar, blir förtjusta, köper. Det är omöjligt att avgöra på förhand vem som kan tänkas göra vad. Men sen finns ju ”stamkunderna”, som plockar åt sig för att ha lagret fullt inför det år som kommer. Och de som är förutseende och köper unika julklappar.

försäljarens utsikt

försäljarens utsikt

Och en massa bekanta från den 38-åriga jobbtiden i staden. Mest gläds jag åt de två åttiplus (nästan nittiminus) arbetskompisarna som kom och hälsade på och köpte. Båda dagarna. Den ena med lite skraltiga ben, den andra med ”ögon på rehabilitering”. Båda ensamboende, utan kommunalt människobistånd. Det ni!

Vill du läsa mer och se på bilder? Gå in på Caritas blogg, http://www.debutsky.wordpress.com.

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lena i Wales
  Sep 02, 2015 @ 16:42:04

  Vilket trevligt evenemang!
  Ha det bra!

  Gilla

 2. Karin på Pettas
  Sep 03, 2015 @ 09:59:34

  Så roligt att du hittade mig och att jag fick veta var du finns! För hit kommer jag igen, lita på det. Lägger dig på min blogglista nu. Nu ska jag bläddra och läsa

  Ha en fin dag!
  Karin på Pettas

  Gillad av 1 person

 3. Carita Liljendahl
  Sep 03, 2015 @ 21:24:24

  Tusen tack för länken till min blogg!
  Det där med ITU har jag också funderat på.
  I tidningen skriver vi producentmarknad, för vi ska undvika förkortningar som gör att folk börjar riva sig i håret om de inte förstår vad som avses 🙂

  Gillad av 1 person

Bloggstatistik

 • 35 279 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

självförsörjande på en ö i Mälaren

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: