Trädbild 9

Lindholm, Lindqvist, Lindgren, Lindblad, Lindman. Lindström, Lindfors, Lindblom, Lindborg, Lindén. Puh – Lind(h). Men även Lindroth, Lindstam, Lindsjö, Lindskog… De allra flesta av dessa är mycket vanliga sydfinlandssvenska efternamn. En person med ett av de här namnen flyttade till Vasa, fick flera gånger kommentarer om sitt ovanliga efternamn!

Naturligt med sådan namnfördelning? Förmodligen. Lindens utbredningsområde i vår del av världen går (enligt boken ”Skogens träd och buskar”, Prisma, 2004) rakt österut från – just det, Vasa. Inte förvånande att bloggaren, uppvuxen norrom den staden, nu lever tillsammans med sitt livs första rotfasta lind. När vi träffades, för drygt fem år sedan, var hon tonårsspretig. Hon hade då stått på sin plats i fyra år, ditkommen som tvåmetersplanta. Nu börjar hon nå en viss mogenhet, med fin form, som av bilden synes.

20150729_131700_resized

Men ännu får vi bida några år innan bullar och bakar och bröst uppenbarar sig på stammen.

20150827_123525_resized

Hon? Ja, linden – Tilia cordata (fiber, hjärtformad) – har alltid uppfattats som ett kvinnligt väsen. Den rikliga blomningen består av både ståndare och pistiller, bjuder pollinerare på måltid, men blandar ibland gift i bägaren, sägs det. Gästerna dör… Fröförökning lär ändå vara marginell här norröver. Fröna hinner inte alltid mogna.

ser ut som bärkart...

ser ut som bärkart… Observera hjärtformade blad!

 

blomnärbild

blomnärbild

Blommorna doftar, lindhonung lär vara delikat och sällsynt, förstås. Lindblomste har lugnande inverkan. Lindträ är mjukt, lättbearbetat och finns i många gamla skulpturer och prydnadsföremål. Barken är långfibrig, utmärkt till rep av allehanda slag, men även skor, selar, etuier, mattor… Fibrerna lär vara lindens största bidrag till människosläktet.

Linden är/har varit ett vårdträd, vänligt, hälsobringande. Ansågs skydda mot blixtnedslag och annan vådeld. I linden bor älvor, alver och småtomtar – men även den grymma och illaluktande lindormen, som likaså fungerade som respektingivande skyddsande för gården. Gårdslinden får inte huggas eller skadas. Nej, vår lind avverkas inte. Enbart de lägsta grenarna har kapats för att möjliggöra relativt rakryggad gräsklippning.

solskugga under lind...

solskugga under lind…

Och nu är det dags att botanisera i skivhyllan, avdelningen solister, tenorer. Jussi Björling och ”Jungfrun under lind”. Texten ursprungligen dansk, tonsatt av Wilhelm Peterson-Berger 1895. Lyssna och njut av melodi, sång och poetisk text!

Kommentering är stängt.

Bloggstatistik

  • 37 698 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Jag hoppas du ska trivas med mina ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året-runt eller någon gång varit här på besök. Förhoppningsvis kan jag få dig att längta tillbaks. Givetvis skulle det varit mysigt om jag kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Jag tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att drabbas av samma känslor som jag fått varje gång, som jag varit här på semester. Här skulle jag gärna vilja stanna kvar. Välkommen önskar Bosse Lidén

Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

självförsörjande på en ö i Mälaren

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: