Kära skära

Grässax. Bra verktyg. Man kan svänga på bettet, klippa bekvämt lodrätt, snett, vågrätt. Leka, ”frisera” vissa växter. Riktigt verkligt rolig. Utom när man försökt klippa något vedartat, när avståndet mellan klippklorna blivit för långt, när man inte kommer åt med brynstenen, när man klippt för länge och klipphanden tappar greppet av överansträngning.

Så hände. Nätet kring äppelgården är långt, ca 100 meter. En zon på drygt 30 centimeter undgår gräsklipparen. På två månader hinner gräset – va? Nej, Ogräsen, klättergräsen, krypgräsen, gul- och vitblommande sattyg, drygt centimetertjocka ihåliga strån och kirskål (!) frodas som sjutton. Vill inte ha!

Insikt före

Insikt före

Grep mig verket an, med kraft i arm och mod i barm, utrustad med grässax och handskar. Efter en timme var lusten, ivern och kraften i klipphanden slut. Hjärnan gjorde en halvvolt, de små grå sprang omkring och landade i talcentret, jag hörde mig själv sucka:”Kära skära, varför övergav du mig!” Hon (ja, verkligen en hon, skära heter sirppi på finska, och grannen Sirpa gillade henne också) försvann redan innan flyttlassen satte igång. Hon var en sirlig, lätt, elegant och gammal dam och superbra. Sirpa lånade henne ibland, men lämnade henne alltid tillbaka. Kan bara inte förstå varför hon försvann, och vart och hur. Hon ville säkert inte flytta.

Järn-redskapsaffären nästa. ”Har ni, finns det…?” ”Joo, de är verkligt populära, tar ofta slut… se, vi har en kvar!” Betraktade den lite misstroget, dock med en viss glädje. Inte lika elegant böjning, lite bredare. Helt klart en Han. Men gjord i Alahärmä, klingade hemtraktstoner, så han fick plats i baksätet på lilla Mhy, och så åkte vi hem.

Han

Han

Sen gick det undan, även om jag, som förr, kände att mina teknikbrister kommenterades flitigt av bl.a. mamma och pappa däruppe i sina himlar. Pappas stilpoäng med både skära och lie kan jag inte nå upp till. Han var liemästare, han GICK och FÖRDE lien framför sig, och allt föll. Han slog inte med lie, han mejade ner. Så stannade han upp, spottade på lien och drog runda tag med brynstenen. Jag hör det ljudet med mitt inre öra. Och både mamma och pappa skar elegant med skära, snabbt och snyggt gick det undan.

Insikt efter

Insikt efter

Jag skär på mitt sätt. Jag spottar på skäran, drar runt med brynstenen och inbillar mig att skäran skär bättre efteråt. Även om jag hör pappa skratta glatt. Och jag orkar runt hela äppelgården, även om det tar någon dag. Kära, kära skära!!

Utsikt efter

Utsikt efter

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Carita Liljendahl
  Jun 22, 2015 @ 09:19:47

  Skillnad som mellan natt och dag, bra jobbat, snyggt blev det!

  Gilla

 2. macilane
  Jun 22, 2015 @ 16:09:50

  Det var roligare förr, hehe 😺

  Gilla

 3. Skogsnuvan
  Jun 24, 2015 @ 00:04:38

  En rostig sådan har jag nog sett i mitt uthus men aldrig försökt att använda den. Kanske skulle man ta och slipa upp den och försöka. Lien kan jag använda så där men jag är så dålig på att slipa och har ingen slipsten längre så jag får använda mig av den lilla elektriska kansröjaren som faktiskt funkar om det inte är för mycket gräs. Jo det är en del att pyssla med när det är sommar.

  Gillad av 1 person

 4. Ingrid
  Jun 25, 2015 @ 10:40:23

  Du är duktig du! Skära har jag aldrig sett någon använda, men min Åke var väldigt duktig med lien och det är många goda mål grönfoder som han slagit med lie till korna. Här går man med en bullrande elektrisk röjare, effektivt, men inte lika charmigt.
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Märtha
   Jun 25, 2015 @ 10:56:54

   När jag skulle lära mig skära med skära var det just grönfoder åt korna som jag fick öva på, lagom långt och lagom ”skört”. Vi har en laddbar ”röjare” som inte åstadkommer så förskräckligt oljud, men den vågar man inte använda nära ett nät, vill inte heller!

   Gilla

 5. Lena i Wales
  Jul 01, 2015 @ 11:45:14

  Bra jobbat! Verklig skillnad. Tror aldrig jag använt en skära!
  Ha det bra!

  Gilla

  • Märtha
   Jul 02, 2015 @ 16:34:47

   Tack för det! Håller fortfarande på… På ”Öppna trädgårdar” i söndags fick min man visa för de ca 200 gästerna hur det ser ut före och efter hans hustru har krupit fram! Det blev paus i jobbet på grund av jäkliga regn och arrangerande inför ”öppet”-dagen.

   Gilla

Bloggstatistik

 • 69 610 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: