Trädbild 7

Körsbär. Ett av de mest odlade bärslagen i världen. Jasså? Och här sitter OrdOdlaren och förundrar sig över den synnerligen obefintliga relation hon under en stor del av sitt liv haft till bäret – stenfrukten – ifråga. Varför? En bra fråga, som man säger när man inte har något svar att komma med.

Har hört lyriska berättelser om körsbärsbuskaget bakom ladan/lidret dit man fick gå för att äta ”efterrätt” när arbetsdagen var slut, om varma körsbär på glassen/gröten i juletid (lämplig tomtemat?), om lyckan när träden blommar… Men först nu, vid relativt mogen ålder, börjar jag förstå!

Sötkörsbärsträdet, ca 5 meter högt

Sötkörsbärsträdet, ca 5 meter högt

Bbarken är vacker

Barken är vacker

Först sötkörsbären, Prunus avium, bigarråerna (odlade), fågelbären (vilda, i södra Sverige). De blommar först, ibland så tidigt att inte ens humlorna godkänner flygvädret. Ett helt och två halva träd står nu i våra environger, så korspollineringen i de översvallande blomkvastarna borde ha lyckats (även bina godkände flygvädret i år). Om karten hålls kvar tills de når moget tillstånd, då återstår bara att se vem som hinner först, fåglar eller människor på svajande stegar. Man borde verkligen vara fågel för att nå bären där uppe…

blomkvastar, och...

Blomkvastar, och…

..kart, ouppnåeliga utan stege - om det lyckas.

..kart, ouppnåeliga utan stege – om det lyckas.

Två halva träd? Ja ett är mycket ungt, ett finns i RAAF:en, där är förklaringen. 🙂

Rik blomning

Rik blomning

Surkörsbären, Prunus cerasus. Rätt bra blomning i dem också, kart finns, så samma väntan där. De träden är tack och lov lite mindre, ett kan åtminstone skyddas för fåglarnas framfart. Om karten – – se ovan. Önskar och hoppas, och vid mognaden är det bara att utmana balanssinnet. Och efter plockandet  sitter man där och petar ut kärnor, saften rinner längs armarna och strittar åt alla oupptänkliga håll och bildar nära nog outplånliga fläckar på de mest oväntade ställen. Allt för godis till glassen, yoghurten (t.ex. i morse), festpajerna, med mera. Och många uppskattar en burk i present.

Ett litet chokladkörsbärsträd finns också, snarare en buske, som inte lär bli högre än två meter. Gillar. Inte många bär på kommande, men goda! I sanning ingen linslus, gömmer sig bakom körsbärsblommen på bilden ovan.

Bark och skylt

Bark och skylt

Fåglarna har ju andra små körsbär att festa på, till exempel amerikanska häggkörsbär, eller pilvikirsikka (molnkörsbär) som trädet lämpligen kallas på finska. Trädet ser verkligen i verkligheten ut som ett luftigt moln när det blommar, svårt att fånga på bild. Blommorna avvikande, som synes. Inte människobär.

Pilvikirsikka

Pilvikirsikka mellan två björkstammar

Molnkörsbärsblom. Frukterna för fåglar.

Molnkörsbärsblom. Frukterna för fåglar.

Slutkläm: jag har fått en stadig relation till körsbär av flera slag. Tack för det, BJR! Se tidigare inlägg, trädbild 3 och 4.

 

RAAF = RehabiliteringsAvdelningen för Anfrätta Fruktträd. Bjuder då och då på överraskningar.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Skogsnuvan
  Jun 20, 2015 @ 10:18:21

  Här finns det inga körsbär tyvärr. Det är faktiskt ett av mina favoriter och nu finns det i affärerna och jag köper heller dom än jordgubbar. Jordgubbar åt jag mig less på eftersom vi hade jordgubbsodling för självplock och där låg man och rensade och rensade och åt och åt.

  Gilla

  • Märtha
   Jun 20, 2015 @ 12:01:19

   Jag har ju också bott 450 km längre norrut när jag växte upp, en förklaring till att körsbär var ett oskrivet kapitel. Men nu finns det härdigare sorter, min syster har!

   Gilla

 2. Carita Liljendahl
  Jun 22, 2015 @ 09:21:23

  Roligt med din trädserie och då du skriver om relationen till körsbären, sådant borde man filosofera mera kring 🙂
  Fina skyltar vid träden också!

  Gilla

Bloggstatistik

 • 75 685 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: