Kantorer

Kantorn. Eller klockaren, som vi sade förr. Min sinnebild är en stor, sträng karl med tordönsstämma, alltid klädd i mörk kostym. Grannförsamlingens musiker när jag gick i mellanskolan i grannkommunen. Timlärare i sång. ”När jag var i det militära lyfte jag en fullvuxen karl på raka armar, och nu kan jag nog slänga ut ett par odågor när det behövs!” Efter det kraftiga uttalandet av klockaren stående i sin fulla längd var det slutbråkat på hans lektioner. Orgellektioner och körsjungande mildrade min uppfattning om honom något senare.

Klockaren i hemförsamlingen, även han alltid i mörk kostym, var mindre till växten. Hans sätt att behandla oroliga skriftskolungdomar var att avsluta lektionen och högt ropande beordra oss att bege oss hemåt. Vi kunde inte ha varit gladare… Han var också virtuos på dragspel och trakterade det instrumentet gärna, vilket inte föll alla i smaken på 1960-talet!

Och en karl skulle det vara! En ung kvinnlig kantorsstuderande i början av 1960-talet sommarvikarierade i en församling, sökte noter i ett skåp på orgelläktaren. Hon hörde att någon kom upp dit, någon som om en stund gick ner igen. Sen hörde hon nerifrån kyrkan:”Int´ va´där nån kantor, bara en flicka som satt med huvudet i ett skåp!”

På tre dygn har jag nu träffat ett tiotal kantorer i sammanlagt fyra kyrkor, i sanning ett personligt rekord! Endast tre av dem pensionärer. Ingen klädd i mörk kostym. Svart utanpåskjorta, ljusbruna jeans, blommiga klänningar, t-tröja… Multimusiker, exempel: sångsolist, organist, körledare, försångare, ackompanjatör på piano, arrangör, improvisatör, programplanerare, rytminstrumenthanterare, med mera. Verkliga grovgräsrotskulturarbetare är de, dessa församlingskantorer. Och de hanterar inte enbart stora orglar med invecklad registrering. Deras instrumentarsenal är oftast enormt stor. Jag frågade en gång en kantor vilka instrument han spelar (ja, faktiskt en han, hrmm) och han svarade, efter en stunds funderande:”De som behövs just då.”

Och efter en av konserterna jag bevistat under dessa tre dygn fick också en av dem, karl, agera blomsterutdelare och överräcka församlingens tackkvast till en manlig kollega. Med ett stort leende på läpparna. Humorn lär flöda i yrkeskåren, ibland mera galg- än ibland.

Tre kantorer i aktion. Den tredje syns inte på bild, han trakterar orgeln.

Tre kantorer i aktion. Den tredje syns inte på bild, han trakterar orgeln.

Med största sannolikhet, efter avslutad arbetsdag/söndagsgudstjänst igår, bytte den manliga orgeltrakteraren till läderkläder, klämde in hästsvansen under hjälmen och startade motorcykeln. Den ena kördirigenten slängde klänningen och noterna i ryggsäcken, likaså iförd mc-dress satte hon sig på bönpallen, och så knattrade de iväg. Nån tog buss, bil eller annan skjuts. Eller trampade iväg på sin mångväxlade cykel i ilfart med hjälm och notryggsäck.

Grannförsamlingens kantor cyklade också. På sin svarta stadiga cykel, i mörk kostym, med bibehållen värdighet – cykelhjälmen var inte uppfunnen. Men kyrkoherden, som trampade bredvid, han hade ändå basker på huvudet. Och båda klämde fast sin sladdriga tunna bruna nötta portfölj på pakethållaren.

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. STORA SYSTER
  Jun 08, 2015 @ 23:21:46

  Ha ha hah ha!!! Såg allt för min inre syn _ tiderna förändras.

  Gilla

 2. Lena i Wales
  Jun 10, 2015 @ 13:11:56

  Ja, tiderna förändras verkligen, t o m lite i UK, hi,hi!
  Ha det bra!

  Gilla

  • Märtha
   Jun 10, 2015 @ 14:19:35

   Tack och lov för det! Och de här ”flickkantorerna” jag könner är så mångsidiga! En av dem har också spelat med i Kristina från Duvemåla på Svenska Teatern i Helsingfors!

   Gilla

Bloggstatistik

 • 75 685 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Skogsträdgårdsbloggen

Odla ätbart överallt

gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: