En dag i trädgården

Morgon. Solsken. Skönt! Nu skall den sista stora rabatten får sig sin första omgång för säsongen. Men först skall växthusen öppnas. Varken chili, paprika eller tomat gillar bastu. På vägen noterar jag blom i Bergius, Melba, lite surr i träden. Bra.

Tomathuset. Tjuvar! Bäst att knipa till medan temperaturen tillåter. Aj, sjutton, plantorna som ännu står i kruka i paviljongen måste ses till. Just det. Torra, bör vattnas. Lika bra att sortera dem på samma gång, placera dem på mindre brickor. Och påbörja städningen i paviljongen, den skall vara ”salongsfähig” i övermorgon. Ut med de stora brickorna, hängmattsstativet, hängstolen, mattorna som skyddat tomatplantorna från kyla underifrån… sjutton, jag spillde vatten på en av mattorna, den gav tillbaks när jag dammade den, glasögonen blev smått ogenomskinliga. Kör upp dem i hjässan, klarar mig utan. Och de där stora flaskorna passar ju bra som installation där, i skuggan av spirean!

Men utetomaterna bör planteras. Jag kärrar bort den gamla myllan nu, när skottkärran stod så lämpligt nära. Gjort. ”Vie mennessä, tuo tullessa”, sa min mamma, så upp med mattorna i skottkärran, ner med den nya mullen som befinner sig nära mattdumpningsplatsen. Stopp – en massa maskrosor fröjdar sig just där. Börjar plocka, riva upp och räkna: en…tjugosju…femtifem… åttien! Lätt som en plätt att skuffa ner tre mullsäckar i nedförsbacke.

20150602_120353_resized

Men vad ser mitt högra öga! Två pioner börjar blomma! Måste fota. Röd luddpion och gul svavelpion. Underbart! Men där bredvid har det kommit upp tistelliknande ogräs med långa, ganska ytliga rotrevor. Bäst att ta bort dem på samma gång, en hutt och en händelse så är de borta för stunden. Vänstra ögat fastnar på rugosahäcken som jag klippte ner till 30 centimeters höjd i höstas. Den tar sig bra, färska skott, taggar som tusan. Men: de där j-a paraplyormbunkarna, vad-de-nu-heter, de sticker upp som spjut i massor. Tar dem på samma gång. Räknar inte, men det väger en del när jag slänger skörden.

20150602_120344_resized

Det svajar till när jag reser mig upp. Va? Är klockan redan halv två? Och jag har ju inte hunnit göra någonting ännu! En tepaus är av nöden.

Styrkt av starkt te och skorpa och annat smått och gott med chili i ser jag sopskyffelskottkärran, den står lämpligt bredvid platsen för pelargonkrukorna, som illa kvickt också skall få inleda sin sommarutevistelse. Lika bra att sopa och kratta bort barr och annat skräp där nu, när alla behövliga redskap verkar ha förflyttat sig dit.

Och NU skall rabatten få sig! Börjar inte där jag planerat, utan i en soligare ända, där maskrosor igen fröjdar sig. Slänger blusen och samlar D-vitamin på ryggen, förenar nytta och nytta och nöje. Rabattens kanter består av torvblock, olika sorters mossor har etablerat sig på dem, precis som reklamen säger.  Men varför berättar reklam och reportage inte om vad annat som mår bra i den miljön: babyplantor av tall, gran, björk, sälg, asp… Därutöver olika sorters fräken, blåbärsris, maskrosor, gräs – och rabattförrymda småplantor. Och myror! Det blir fläckar av myrmedel där jag kryper fram.

Tre timmar. Sen kom regnet. Sen kom blåsten. Rom b(r)yggdes inte på en dag.

 

Vie mennessä, tuo tullessa = ungefär ”för bort när du går, hämta med dig när du kommer”. Det ibland alltför smidiga finska språket…

 

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Lena i Wales
  Jun 03, 2015 @ 14:36:04

  Bra början på dagen, men du ska se att det blir bättre. Här i Wales skiner solen idag, men igår då jag var finklädd och på utflykt blåste det enormt!
  Trevligt inlägg om dina växter! Tack!

  Gilla

  • Märtha
   Jun 03, 2015 @ 15:58:42

   Och här har det blåst enormt hela dagen. Har fått jaga plasthinkar och t.o.m. pilkastningstavlan som blåst ner minst två gånger. Men inte kallt, 16 grader. Tack för att du tittar in, välkommen på nytt!

   Gilla

 2. Nancy Lökfors
  Jun 03, 2015 @ 16:30:19

  Och utanför den stora mataffären i Näse i Borgå blåste plastlådor som förvarat uthemska jordgubbar omkring på parkeringsplatsen, tills en rådig tös tejpade ihop dem!
  Torvblock ja, de är verkligen bra plantskolor. Ett annat mindre bra försök av mig var att ha äkta smultron som marktäckare. Visst täckte de – precis allt. Jagar dem än efter åtta år. Senaste fyndet på resterna av ett torvblock.

  Liked by 1 person

 3. Skogsnuvan
  Jun 05, 2015 @ 00:00:30

  Vad jag känner igen mig i det här. Man börjar här och där och ser något annat och allt tar mycket mer tid än vad man har räknat med och man blir så ivrig att man glömmer att äta och far omkring som en tok. Vilka fina pioner. Jag har några vanliga bondpioner men dom trivs inte så väldigt och har bara någon enstaka blomma. Här stormar det så man kan inte gå ut ens. När ska det sluta?

  Gilla

  • Märtha
   Jun 05, 2015 @ 00:25:27

   Ännu vid sjutiden ikväll kom det såna vindpustar här att jag helt övergav tanken på att krafsa ihop gräsklippet som stora klipparen lämnat efter sig. Och att gräset vuxit sig för långt beror på vädret. Men nu tror och hoppas jag på att det blir bättre, även hos dej! Tack för att du läser mina skriverier!

   Gilla

 4. Ingrid
  Jun 07, 2015 @ 00:12:30

  i morgon ska vi ta ett stortag i långrabatten på Stenstugu, om nu vädret tillåter några uteaktiviteter, men några dahlierötter måste absolut i jorden om det ska bli några blommor i år.
  Kram, Ingrid

  Gilla

Bloggstatistik

 • 26,666 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
På Gång

- Steg för steg mot FramGång - det är aldrig försent för nya steg

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: