Trädbild 6

Häggar har inte varit så fulla i år. I varje fall inte vår ”gårdshägg”, d.v.s. buskaget i skogskanten. Jag jagade ett blommande träd på väg hem från stan häromdagen, men nix. Inget liknade ett nödlandat cumulusmoln, som Jan Danielson skriver i sin bok ”Träd i marker och myter”, min trädbok. Bra så, vi har haft – och har fortfarande – andra vita blommoln att njuta av. Den här tiden, mellan hägg och syren, bjuder minsann på vyer och dofter, är njutningsfull och bråd på samma gång för alla oss som odlar – i underbara ”utrymmen”!

Gårdshäggsbuskaget

Gårdshäggsbuskaget, inte många år gammalt

Häggblom luktar. Men man står ut med det, utomhus. ”Häggblom skall inte vara inne”, skämtade då och då min tyvärr hädangångna kollega med just det efternamnet. Namnet lär betyda hägnadsträd. Prunus padus, ”plommonbuske”. Bären, hmm… stenfrukter. Vi småglin i början av 1960-talet tävlade i vem som kunde äta mest utan att grimasera. Hur domarkollegiet fungerade minns jag inte, men minnet av känslan i tungan efteråt finns minsann kvar.

känner du doften/lukten?

känner du doften/lukten?

Min sommarhyresgäst i mitt förra liv var såå glad åt de två häggar som fanns på den lilla tomt hon disponerade över. Låt vara att de ibland angreps av häggspinnmal och såg ut som torra skelett en del av sommaren. På hösten tog hon kvistar och satte runt sina buskar till skydd för harar. Jag log, men fick ge mig. Gårdsrusakkon, som ansåg sig äga allt som går att bita i bet av nästan allt – utom hennes hägginhägnade buskar. Och det bekräftas i trädboken. Amygdalin, som innehåller blåsyra, finns i barken och gör att betande djur undviken busken/trädet. Möss lär inte äta av tröskad säd om man lagt häggkvistar bland kornen.

Häggen är en överlevare. Trots spinnmalens angrepp som gör att den ser vedervärdig ut kommer den igen på hösten. Den är en baddare på rotskott och avläggare. Därför blir det buskage som inte är så välkomna alltför nära trädgården. Men Faster hade en stor hägg i sin trädgård. En väldigt stor sådan, med en stam. Det var den som bjöd på bären åt småglinen.

Stam på stam i buskaget

Stam på stam i buskaget

Virket då? Starkt och brokigt, men används sällan. Kanske för att häggen sällan blir vare sig tjock eller rak. Mig veterligen har jag heller aldrig bränt häggved i spisen.

Granskat med förstoringsglas: vackert formade blommor!

Granskat med förstoringsglas: vackert formade blommor!

Rusakko = fälthare

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. STORA SYSTER
  Jun 01, 2015 @ 21:50:00

  En hägg vjd fasters är helt vit i år, men minns du vems hägg som hade de minst beska bären ? Var det kanske vid Lagers?

  Gilla

  • Märtha
   Jun 01, 2015 @ 21:57:06

   Nä, det kommer jag verkligen inte ihåg. Tror nog att jag smakade på alla som fanns. Minns att Faster inte var så glad åt att vi åt av bären, men varför?

   Gilla

 2. STORA SYSTER
  Jun 01, 2015 @ 23:09:34

  Trodde hon kanske att de var lite giftiga.

  Liked by 1 person

 3. Skogsnuvan
  Jun 03, 2015 @ 10:30:42

  Än blommar inte häggen här men det är nära nu. Om det bara kom en enda solig och varm dag så slår den ut. Jag gillar doften om man känner den på nära håll men inne luktar dom kattpiss. Jag såg en gång en ask gjord av häggträ och den var bland det vackraste jag sett men tyvärr för dyr för mig. Det var på en marknad och den var liksom ådrad i honungsgula toner så fint.

  Gilla

  • Märtha
   Jun 03, 2015 @ 13:39:18

   Jag såg blommande syrener när jag var inne i stan idag. Så tiden mellan ”hägg och syren” verkar vara förbi här nu. Våra syrener är små, nyplanterade, så därför blir det inga blom i år. Skulle vara intressant att se något som är gjort av hägg! Här blåser det nu, så alla bin sitter väl inne och huttrar i stället för att bege sig på de första av våra äppelträd som börjat blomma…

   Gilla

Bloggstatistik

 • 22,648 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

En blogg om att följa sitt hjärta och leva sin dröm - här skildrar vi livet på Lindö och utmaningen i att bli självförsörjande på en väglös ö. ❤️

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: