Trädbild 4

Solbelyst

Solbelyst

Det är underbart när våren avancerar långsamt. Själen hinner med. Man hinner nästan njuta av en sak i sänder. De vårar när allt har exploderat över ett par dagar, ja då har det blivit övermäktigt. Det blommar här, det sticker upp där, sväller hit och brer ut sig dit – nej, man blir yr av allt som sker. Och tiden mellan hägg och syren blir – i värsta fall  – några timmar. Återstår att se hur det blir i år. Hittills är själen med. De blommande träden kommer i tur och ordning, jag njuter fullt varje dag där jag går med  kratta, spade, skottkärra, borste, sax, sekatör, lucko, med mera.

Ett vitt moln av blommor

Ett vitt moln av blommor

Och trädet för dagen är – – – Kurilerkörsbär. Vår vårs första vita moln. Med det imponerande namnet  Prunus nipponica var. kurilensis. Rätt enkelt att uttyda: Prunus = plommonsläktet, nipponica = Japan, en variant/underart från Kurilerna. Träd eller buske, i varje fall ett av de minsta och härdigaste av de blommande japanska körsbären. Blir 2,5 – 4 meter högt, lär tåla upp till minus 20 grader Celsius. Jag tror nog att det klarar mer, det här exemplaret vid vår damm har stått kvar i sisådär åtta-nio år, blommar också mer och mer med tilltagande ålder. Och bladfärgen är vacker rödorange på hösten. Bara att ta för sig och betrakta och ta in!

I japansk omgivning, hemma hos oss

I japansk omgivning, hemma hos oss

Härdigare, för att de kommer ”norrifrån”. Hm. Kurilerna är en räcka med höga öar mellan Hokkaido (som befinner sig på samma breddgrad som sydligaste Frankrike) och Kamtjatka (som ligger ungefär vid sydligaste mellersta Storbritannien), ca 1300 kilometer. 50 – 60 öar med knappt 20 000 invånare, många enbart obebodda kobbar. 23 vulkaner, varav 13 räknas som aktiva, heta källor. De sydligare öarna har rik vegetation. Namnet lär komma från ainu-folkets språk, kur antas betyda människa.

Närbild ett

Närbild ett

Hur som helst. Jag är glad att trädet är importerat till våra nejder, glad att det finns på vår tomt. Kan inte se mig mätt på det. Och rätt snart kommer fler….

Närbild två

Närbild två

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Christina
  Maj 17, 2015 @ 09:11:45

  Tänkte häromdagen precis som du skriver, att själen hinner med. Har väl våren någonsin varit vackrare…

  Gilla

 2. Skogsnuvan
  Maj 17, 2015 @ 19:03:20

  Så fint träd. Ytterligare ett träd jag inte sett. Här snöade det inatt och ingenting annat än viden har slagit ut.

  Gilla

Bloggstatistik

 • 38 515 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Jag hoppas du ska trivas med mina ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året-runt eller någon gång varit här på besök. Förhoppningsvis kan jag få dig att längta tillbaks. Givetvis skulle det varit mysigt om jag kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Jag tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att drabbas av samma känslor som jag fått varje gång, som jag varit här på semester. Här skulle jag gärna vilja stanna kvar. Välkommen önskar Bosse Lidén

Sista försöket

♥ HÄNT - KÄNT - TYCKT - TÄNKT ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

självförsörjande på en ö i Mälaren

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: