Sköna samlingar

– Jag skall hälsa på en karl ikväll, deklarerade min reykjavikväninna Didda när jag var och hälsade på en gång.

– Vad roligt, hann jag tänka, hon har levt ensam alltför länge. Men…

– Du skall följa med, sa hon. Du får umgås med hans hustru medan han och jag stänger in oss i ett rum och sköter vårt!

??? Nä nu? Men det var bara att sätta sig i hennes bil och åka iväg. Hon, och andra bekanta isländskor med henne, är så. Oftast blir det något oväntat i slutändan.

Vi kom fram till ett stort hus, omgivet av träd och buskar. Inredningen fick mig att brista ut i flera Ah och Oh – ägaren är möbelhandlare. Didda sköter bokföringen. Hon och herrn i huset försvann, som aviserat var. Hustruns språkkunskaper var på samma nivå som min isländska, men vi klarade oss bra i hennes revir, samlingsrummet. Hennes samling av fingerborgar var enorm och imponerande, minns inte hur många hundra. Ännu mer tagen blev jag när hon plockade fram kartoteket. För varje fingerborg fanns ett kort, med uppgifter om var, när, hur (köpt eller fådd), samt uppgifter på vad som fanns på bilden på den lilla emaljplattan. Turistfingerborgar tar inte stor plats i vare sig resväska eller grunda skåp. Och kameran hade jag inte med!

Potttupp

Potttupp

Andra hörnhyllan på tuppen

Andra hörnhyllan på tuppen

I Åbolands skärgård finns en stor samling pottor – var annars än på utedasset, tuppen. De här bilderna är fem år gamla, och jag misstänker starkt att antalet hyllor och pottorna på dem har ökat sen dess. Där kan man sitta och titta och tänka och trycka i långa tider… Kartotek torde inte finnas, men troligtvis ett gott minne.

Samma samlare samlar också på snapsglas. Åtminstone två glasskåp är fulla. I mina/våra skåp finns också en hel del, de har samlat sig dit själva, och står nu och samlar damm. Vi snapsar sällan och samlar inte systematiskt.

Dammsamlare, men glittrar ändå i solen

Dammsamlare, men glittrar ändå i solen

Läste för en tid sedan om en som samlar på dyra, fina, sällsynta viner i sin fina vinkällare. Där finns flaskorna till beskådande, inte att avnjutas via munnen. Och i dagens östnyländska avisa kan man läsa ett reportage om en person som samlar på dataspel från förra årtusendets slut. Andra samlarobjekt är ju frimärken, knivar, fågelägg (aja baja), vykort och och och… Och om ingen vill ta över samlingen, om man inte klarar av att sälja medan man kan? Kommuner och städer drunknar nu i konstsamlingar. Vilka samlingar drunknar de i ”sen”?

Någon hävdar att alla barn går genom människans utvecklingsstadier under sin uppväxt. Man är samlare, jägare, fiskare… Som liten ”samlade” jag förstås också. Halvdant. På filmstjärnebilder, glansbilder, minnesverser, sångtexter – det blev aldrig någon mani. Inte blev det så mycket pilbågar eller gummisprättor (slangbellor) heller. Och pilkastning – nä… Jag hoppade direkt till odlingsstadiet, och verkar ha fastnat där.

JA, jovisst ”samlar” jag. Sju uppringande telefonförsäljare enbart denna vecka. Tre låneerbjudanden per e-post bara idag. Hittills.

Dagens fynd. Inte samlarobjekt, inte planterad . Den ville bara komma...

Dagens fynd. Inte samlarobjekt, inte planterad. Den ville bara komma…

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ingrid
  Apr 19, 2015 @ 20:54:09

  Jag har aldrig varit någon storsamlare. Som du samlade jag filmstjärnekort och bokmärken som barn/ungdom, men det är nog det enda. Sen har jag väldigt svårt att göra mig av med en del saker, böcker t ex, men samlar gör jag inte.
  Ha en skön vårvecka!
  Kram, Ingrid

  Liked by 2 people

  • Märtha
   Apr 19, 2015 @ 21:23:44

   Jag har blivit bra på att göra mig av med saker, men det behövdes en ordentlig spark i baken: försäljning av huset jag bott i i lite på 30 år, plus pensionering och befriande från alla skolsaker… Tack för att du kommenterar, trevlig vårvecka till dig också, jag hoppas på värme!

   Gilla

 2. Skogsnuvan
  Apr 22, 2015 @ 13:16:29

  Bokmärken samlade man ju som liten. Sedan hade jag en period när jag samlade grisar men det fanns så många så det blev ohållbart Nu samlar jag på brevpressar i glas för det är svårt att få tag i men jag har en hel del. Ska man samla ska det vara på små saker eller svåra att få tag i annars blir det alldeles för omfattande. Jag säljer bort mina grisar på loppis nu för tiden. .

  Liked by 1 person

 3. Carita Liljendahl
  Apr 22, 2015 @ 20:02:58

  Vackra glas! Men jag ska inte samla på mig nåt mer, nu när jag kunnat avstå från så mycket 🙂
  Och Island, ja, det är som du säger, överraskande – härligt – i en klass för sig!

  Gilla

Bloggstatistik

 • 26,683 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
På Gång

- Steg för steg mot FramGång - det är aldrig försent för nya steg

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: