Revyresumé

Jungsborg i Karleby/Kokkola

Jungsborg i Karleby/Kokkola

Referera en revy? Än recensera? Just nu försöker jag rekapitulera mina reflektioner (SAOB: reflexion=återkastning, reflektion=eftertanke) som jag gjorde på returresan i bussen, på väg hem från årets Karlebyrevy. Eller Kokkolarevy, som många föredrar att säga.

Att gå in på Alexandersteatern i Helsingfors kändes speciellt – det sorlade av grundspråk med små variationer överallt. Senast jag besökte huset var sorlet synnerligen enspråkigt finskt. Men är det gästspel av årets Kokkolarevy så är det bara så. Alla sträcker på nacken och svänger på huvudet åt alla håll för att hitta och kolla in eventuella gamla bekanta. Folk vinkar, ser ut som glada öppna storleende solar (som en viss statsminister, lämplig plats…), tjoar och har sig när någon spanats in. Familjärt.

Och mera sådant: Kvinnan som slår sig ner bredvid mig frågar direkt:”Vadan kåmbä to?” Så gör man sällan på teater, bio, opera, konsert i storstaden. Här gör man det. Min 13 månaders session – även om det var länge sedan – i den nordsvenskösterbottniska staden gör att språket börjar löpa, när samtalspartnerns språk är genuint. Och efter första revyhalvlekens språkbad kände jag mig som en inföding. Mitt moders-fadersmål ligger inte såå långt ifrån.

Varje revygäng har en eller ett par förgrundsfigurer publiken väntar på. Ibland behöver de bara visa sig på scenen för att skapa suck, skratt och förväntan. Så också här. Fortfarande undrar jag om han som alltid får agera jakobstadsbo när det behövs verkligen är den unga blonda pojken jag lärde känna i folkdansen på 1970-talet. Han fungerar också bra som ishockey-Tamminen, dock inte i den här upplagan.

Väl hemma ville jag referera lite för BJR, ursprungligen jakobstadsbo. Vissa ordsvängningar och knorrar gick, men att referera är för svårt. Exempel: Motion kräver nuförtiden utrustning i form av en massa mätare, marthor är bra på mångahanda ting, SOTE ligger i sjukhussäng och blir bara sämre och sämre, det växer spindelnät på folk som köar, skolundervisningen flyttas ut till skolbuss med hejig lärare och småsur chaufför när kommunens pengar inte hinner till ens till baracker, och mera mögel förekommer i många nummer… Men blev det här roligt? Nä. Inte blir ett referat roligt alls. En revy skall upplevas.

Revyns sånger är i en klass för sig. Några lånade melodier, bl.a. ”Take a chance” som blir ”Ta en kex”. En liten språkövning på F-O Slottes texter kommer här. Radbrytningen här gör att det blir streck mellan versraderna.

He slintar läätt å he gaar ganska så foort å/i politiike kan man djera feil./ Tå fåår man dra åpå se tagelstjoortå/å hoppas hon e ganska rein å heil.

Alexandersteatern byggdes 1876-79 för att betjäna den ryska garnisonens behov. Finska nationaloperan verkade där 1918-1993. Ett vackert teaterhus!

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Carita Liljendahl
  Mar 01, 2015 @ 13:04:04

  Det är roligt med dialekter. Jag brukar använda de ord jag kan, och det är skojigt – ofta går det ju fel då jag försöker mig på österbottniska, men det bjuder jag på 🙂
  Roligt att du klämmer in bilder här på bloggen nu också, piggar upp!
  Och du har intressanta inlägg, språkligt levande också!

  Gillad av 1 person

 2. Morayah
  Mar 02, 2015 @ 03:22:51

  fann dej martha … mysig sida!

  Gilla

 3. Ulla-Britt
  Mar 03, 2015 @ 19:35:54

  Du skriver så underhållande, roligt att läsa ! Du ska hava så braa i snöslashtje!

  Gilla

Bloggstatistik

 • 68 518 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
gotlanduppochner

Vi hoppas att du ska trivas med våra ö-inlägg. Oavsett om du bor på ön året runt, kommer hit med jämna mellanrum eller aldrig varit här... Givetvis skulle det varit trevligt om vi kan få dig, som aldrig varit på Gotland, att åka hit för första gången. Vi tror inte du skulle ångra dig. Chansen är betydligt större att du drabbas av samma känslor som Bosse fått varje gång, som vi varit här på semester. Välkomna önskar Bosse och Solveig Lidén!

Livet efter 80

♥ Hänt ♥ Känt ♥ Tyckt ♥ Tänkt ♥

Gilla

min vardag, en bråkdel av mitt liv

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales och Spanien

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från båda mina hemländer, Wales och Spanien. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70 – Blogg 2004-2018

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: