Språksorl

Den hängiga resenären har slumrat och dåsat i flygkroppen över Atlanten i tolv timmar i en porlande vårbäck, i spanskt sorl. Snabbt och glatt skuttande prat, vokaler och diftonger tar mjuka kurviga krumsprång över tuvor och rundade stenar. Ibland lite större forsar, brantare kurvor, större och vassare bumlingar, speciellt när officiella flygmeddelanden läses innantill från färdiga formulär med något mer genomträngande stämma. I det stora hela rätt så oförargligt, nästan mjukt och behagligt.

Madrid. Mot gaten till Frankfurt. Resenären förflyttas till en kärra med järnhjul, grusvägen är ojämn och hård. Klarvaken i ett huj! Tyska konsonanter stöts i gropar och på stenar, det grova gruset gnisslar mot hjulen – skorrande r. Sorlet i planet studsar upp-ned, upp-ned. Rakt. Meddelandena snabba, formella  – känns nästan som ‘jag-vill-snabbt-ha-slut-på-det-här-nu’. Resan går snabbt.

Frankfurt. Gaten till Stockholm. Lågmält och stillsamt, i kanot på en lugn å, avslappnat, halvliggande mot mjuka dynor. Trädens grenar släpar i vattnet, idyll… ”chaa, nu skall vi se här…”. Meddelandena pratas ut fritt ur hjärtat, de mjuka j- och sj- och r-ljuden doppas lugnt och utan brådska som paddeln i vattnet; ner – – upp – – ner – – upp… Skönt, avslappnat, sömnigt…

Stockholm. Gaten till Helsingfors. Placeras abrupt i traktorn från 1960-talet, kör tvärs över frusna plogtiltor. Helt vaken igen. Det hoppar och skuttar. Sorlet är kantigt, ojämt och påträngande. Konsonanterna och diftongerna studsar mot lerklumparna och de framplöjda stenarna. Formella och korta meddelanden på finska, och på engelska och svenska ”på finska”. Det är kärvt, något rått – det är hemtamt. Den svenskspråkiga resenären är i sitt fosterland.

Kommentering är stängt.

Bloggstatistik

  • 26,683 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
På Gång

- Steg för steg mot FramGång - det är aldrig försent för nya steg

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: