Slengtjälka

 

Glada gossar för 40 år sedan

Glada gossar för 40 år sedan

Helt rättstavat ord, ja. Mitt modersmål. När, var och hur jag har åkt sådan senast minns jag inte på rak arm – inte om jag kröker den heller, vilket jag just försökte. Flera har jag sett, både i verkligheten och på bild. Och åkt, det har jag. Hör till fastlagstisdagens tradition, men är inte enbart en enda dags företeelse. Har troligen inte heller något att göra med folktro och förutspående av årets skörd, som ju ”åka långlin” har, det som nu ersatts med att åka pulka. Undrar vilken av studentföreningarna i Åbo som får bästa linskörden i höst?

Och slengtjälkan, snorrbåttjin (slängkälken, snurrebocken) hölls/hålls ju länge på plats när den väl är ihopbyggd. En stadig stolpe ända till sjöns botten i isen, en ”arm” ut från den, en kälke i ändan av armen. Några sitter i kälken, andra driver armen runt. Det går undan! Armen görs så lång som man vågar. De som sitter i kälken får skrika så högt de bara vill…

Bilden ovan är 40 år gammal, som synes ett väl gulnat tidningsurklipp, jag ber om förståelse för bildkvaliteten. Bildens kälke är en enda inomhusvarianten jag sett, kanske världens hittills enda. Tur att jag fotograferade den, negativet har jag tyvärr inte sparat. Platsen är scenen i ett ungdomsföreningshus i norra svenska Österbotten, 1975, som den som har god syn kan se. Hur byggarna fick pålen i mitten att hållas på plats var och är för mig en gåta. Jag har ett starkt minne av att frågor besvarades med ett snällt och brett leende. Minns också att den var en total överrraskning för festdeltagarna. Och en åktur kostade en mark, även om det av förståeliga skäl inte blev så många varv för var och en.

Byggs slängkälkar fortfarande? De kräver ju hållbar is, förstås. Det finns flera benämningar, och den som användes i samband med den här festen kommer jag alltid ihåg: Firrmärre, eventuellt firrmärrä. Ett härligt ord. Rätta mig, den som kan!

 

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nancy Lökfors
  Feb 18, 2015 @ 14:11:23

  En slängkälka såg jag för något år sedan på isen utanför mitt barndomshem. Ungarna verkade glada och papporna fick dra runt den många, många gånger. Själv kan jag inte minnas att jag har åkt slängkälke, men mitt minne är nu inte det bästa.
  Nancy

  Gilla

  • Märtha
   Feb 18, 2015 @ 19:43:56

   Trevligt att du kommenterar, Nancy! Tänk om nån t.ex ungdomsförening skulle göra ett jippo på en väl förberedd isfläck om ett år…

   Gilla

 2. Ingrid
  Feb 18, 2015 @ 17:35:50

  Slängkälke vet jag mig aldrig ha sett, men kan tänka mig att det var roligt. Jag googlade på det och fick se massor av bilder på sådana.
  Så bra att du har den där bilden kvar. Nu finns den ju på internet och blir bevarad för efterkommande.
  Kram, Ingrid

  Gilla

 3. Krönikören
  Feb 19, 2015 @ 11:53:54

  Har aldrig varken sett eller hört talas om slängkälkar. Men kul verkar det!

  Roligt med några nya bloggar att besöka!

  Gilla

  • Märtha
   Feb 19, 2015 @ 12:20:32

   Tack för ditt besök, tack för din kommentar! Min blogg är ännu i begynnelsestadiet, skall försöka finjustera den inom kort. Och jag skall kolla in dig i bloggosfären!

   Gilla

 4. Carita Liljendahl
  Feb 19, 2015 @ 19:57:42

  Verkligen roligt med alla dina ord här och att du nu har bilder också!

  Gilla

Bloggstatistik

 • 26,683 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
På Gång

- Steg för steg mot FramGång - det är aldrig försent för nya steg

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: