Vandring i ljus (sol) och blåst (Ole)

Idag är det Kyndelsmässodag. Ett ord vi kunde ta till heders. Kynttilä, candle, candela (it), vela (sp, om jag har rätt). Kerze på tyska, svechka (ungefär) på ryska. Jag är ingen lingvist, men visst finns det ordsläktskap. Med lite reservation för ryskan. Tro inte att jag kan alla desa språk!

Solen sken, Oles yttersta vindilar träffade Borgå. Körde BJR till körövningen inför dagens mässa, traskade sen i med- och motvind på krokiga, backiga och hala (tack, dubbskorna!) gator och gränder med trevliga historiska namn: Tunnbindarebacken, Krutkällargatan, Manegegatan, Braskens gränd, Boställsvägen – och mitt i det hela Drottninggatan! Alla små stumpar finns inte namngivna på kartan Vad fanns, vem/vilka bodde här för något århundrade sedan?

Gick dit näsan pekade, svängde in på ny gata vid intressanta hus. Och sådana finns det massor av. Efter 40 minuter var det dags att orientera sig mot Lilla Mhy. Det tog 20 minuter. Åtskilliga svängar… Lika intressant som att ”gå vilse” i Venedig!

Svängig jazz i kyrkan, det är inte vanlig söndagsmat, precis. Psalmerna beledsagades av bästa jazzkantorn på piano, av Borgås mesta trummis och likaså stadens mesta kontrabasist, trumpet,klarinett/saxofon och trombon. Borgå kammarkör sjöng trombonistens, Jan Takolanders jazzmässa. Prästen (prästinnan?) predikade och lärde mig ett nytt ord: fanitta (betoning på första stavelsen). Texten handlade om att prisa, lovprisa… Det är nästan som fanitta det. Och så hade hon oss att dansa också, lite försiktigt. Menigheten gjorde som hon bad, och skrattade. Högt. Ett bra grepp på en ”vanlig söndags” mässa.

Ole fortsatte blåsa, solen gick ner, skidskytte och backhoppning i TV – och som läsare behöver du inte ”fanitta” mig, men hör gärna av dej. Ett engelskt ord som blivit verb – nyord – på finska och används med svenska ändelser också…

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Carita Liljendahl
  Feb 08, 2015 @ 20:43:45

  Det var intressant med språkundervisning och det där med med fanittaa (skulle skriva det med två a) var också kul 🙂

  Gilla

  • marthavesterback
   Feb 08, 2015 @ 20:48:40

   Ja, på finska med två a.. Hon vände sig faktiskt till skriftskolgruppen och frågade”Vad gör man när man fanittar någon?” Med kort a i slutet. Never heard before, men hittade ordet ”fanittaja” i en blogg…

   Liked by 1 person

 2. Ulla-Britt
  Feb 08, 2015 @ 20:48:47

  Tack, Märtha, för delgivandet av din trevliga blogg…..väntar på fortsättning!

  Liked by 1 person

 3. Nancy Lökfors
  Feb 10, 2015 @ 11:34:41

  Hej Märtha!
  Du får fungera som försökskanin. Jag har fått min nya dator och känner mig fortfarande som it-täystollo (jubeldataidiot kanske det blir på svenska). Få se om jag lyckas få iväg en kommentar. Nytt tangentbord också med lite, lite annan form än det förra, så det blir en massa ”tyrckfel” innan fingarna lärt sig hitta rätt.
  I dag är det vår i luften – undrar vad alla växter tycker om att det turvis är kallt, turvist värmegrader.

  Gilla

 4. Annica
  Feb 10, 2015 @ 13:09:41

  Hej Märtha. Vilket härligt initiativ! Det ska bli roligt att följa med vad du sysslar med.

  Gilla

Bloggstatistik

 • 26,725 hits

Flagcounter

Flag CounterFlag Counter
På Gång

- Steg för steg mot FramGång - det är aldrig försent för nya steg

Anitas blogg ... De fyra blomsterhaven

En blogg om fyra blomsterhav ... på min fönsterbräda, i mitt uterum, i min trädgård och ... allas vår trädgård

Parasta lähteä nyt

Matkoja lähelle ja kauas

Lena i Wales

Bloggen om vad som händer här i Wales och vad man pratar om just nu, men också fakta om landet och hur det är att leva här. lenadyche(at)gmail.com

Livet efter 70

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

DET SKA VARA LÄTT ATT LEVA....

Ordbruk och bokstavsskötsel med varierande salladsingredienser.

Debutsky's Blog - Inne i huvudet på en författare

Ironi blandas med egensinnig humor. Ibland kan inläggen ta ett och annat allvarligt galoppsteg.

%d bloggare gillar detta: